Sunday, November 21, 2010

SUASANA - Drama Bersiri 13 Episod


Skrip ke 28

SUASANA - Drama Bersiri 13 Episod
Skrip Oleh : Adza Irdawati & Martias Ali
Arahan: Martias Mohd Ali
Penerbit : K&S Vision Sdn Bhd & Martias Entertainment
Siaran : RTM1 (Januari, 2007)

Pelakon
Ciko Harahap sebagai Harith
Joey Daud sebagai Joie
Acong “Sweetchild” sebagai Azhar
Louis Iskandar sebagai Alberth
Dayang Erema sebagai Ana
Mak Jah sebagai Datin K
Adza Rinawati sebagai Rina

Sitkom Suasana merupakan sebuah sitkom muzikal dan menampilkan barisan pelakon yang terdiri dari artis artis rakaman seperti Cico Harahap, Joey Daud, Acong Sweetchild, Louis Iskandar dan juga Dayang Erema. Proses pemilihan pelakon telah mengambil masa kira-kira sebulan di mana lebih dari 60 orang pelakon telah di ujibakat yang mana kateria pemilihan utama memerlukan kesemua pelakon harus boleh menyanyi sebagai syarat utama biarpun sebagai watak sampingan ataupun watak extra.
Bagi proses penjiwaan watak, kesemua pelakon utama telah diberi kursus “Character Development” selama 2 minggu di mana mereka harus mengenal watak masing-masing dengan sepenuhnya.
Sitkom ini juga tidak di lakukan di dalam studio sebagai mana lazimnya. Sebuah kafe telah disewa selama 1 bulan dan di ubah suai untuk proses pengambaran bagi mengwujudkan suasana kafe yang berlainan dan ceria. Proses penataan cahaya juga melalui proses “rigging” dimana lampu-lampu di pasang secara kekal.

Konsep
Konsep Sitkom Suasana menggabungkan suasana persahabatan dan juga muzikal yang digarap dalam situasi sebuah kafe bernama Kafe Suasana yang telah ditulis oleh Martias Mohd Ali yang juga bertindak sebagai pengarah. Skrip pula ditulis oleh Adza Irdawati Adenan dan mempunyai 5 babak dan tidak seperti sitkom biasa yang hanya menggunakan 3 babak sahaja. Ia juga menggabungkan sedikit konsep dari sitkom ternama Friends dan juga Ally Mc Beal. Konsep warna hijau yang dapat dilihat di dalam sitkom ini melambangkan suasana aman dan damai.
Sitkom ini agak berlainan dari sitkom-sitkom lain yang pernah disiarkan di mana-mana stesen TV tempatan di mana ceritanya berkait di antara satu dengan yang lain.

Apa yang dapat dibanggakan adalah, sitkom ini tidak langsung menggunakan pelakon/pelawak yang sedia ada yang sering dilihat di sitkom-sitkom tempatan. Satu lagi kelainan di dalam sitkom ini adalah, tidak adanya kesan bunyi ketawa (sound efx) yang lazimnya di guna pakai di dalam penerbitan sitkom-sitkom tempatan. Sitkom ini juga tidak menggunakan dialog-dialog jenaka tetapi lebih menumpukan kepada situasi yang bakal membuatkan penonton tidak kering gusi.
Ini merupkan sitkom pertama yang diarahkan oleh Martias Mohd Ali yang sebelum ini lebih dikenali sebagai penulis skrip dan pernah memenangi Anugerah Skrip Terbaik menerusi drama Anak Penarik Beca dan juga drama terbaik Hari-hari Terakhir Seorang Wanita. Kecenderungan untuk menerbitkan sitkom bermutu dimasa depan telah membawa En Martis Mohd Ali bertemu dengan Marc Cherry penulis dan pencipta sitkom Desperate Housewife sewaktu menghadiri Screenwriting Expo 5 bertempat di Hollywood Los Angels pada 19hb- 24hb Oktober yang lalu.

No comments: