Tuesday, November 23, 2010

IDRIS BECA - 13 EpisodSkrip ke 31
Tajuk Drama: IDRIS BECA
Durasi: 13 episod X 30 min

Skrip Oleh: Adza Irdawati Adenan & Martias Ali
Penerbit : En Jurey Rosli

Syarikat: World Evolution Brain (WE
B)
Lakonan: Wan Hanafi Su, yus Waizar, Kamaliah mat Dom, Damien dll.
Siaran : RTM 2007
Di atas kejayaan telemovie "ANAK PENARIK BECA" skrip oleh Martias Ali dan arahan oleh En Jurey Rosli di dalam memenangi beberapa award di Anugerah Sri Angkasa, maka sebuah novel adaptasi dari drama ini dan juga sebuah drama bersiri 13 episod berjudul "IDRIS BECA" telah direalisasikan. Drama IDRIS BECA menceritakan kehidupan Idris semasa kecil hingga dewasa dan sehinggalah dia bekerja sebagai penarik beca dan digelarkan Idris beca oleh semua teman temannya.

Sinopsis Setiap Episod

Episod 1

Kamal (anak Idris) baru sahaja berkerja di sebuah syarikat. Ia kemudian meminta supaya Idris berhenti dari berkayuh beca dan berjanji akan membantu keluarganya.Namun Idris menjadi serba salah. Ia kemudian bertemu Malik dan Haji Deraman. Mereka juga menasihatkan Idris supaya bersara. Idris kemudian bersetuju dengan pandangan kawan-kawannya itu memandangkan kesihatannya yang tidak mengizinkan.

Keesokan harinya Idris tidak dapat duduk senang dirumah. Ia mulai resah. Lantaran ia membersihkan dan membetulkan beca kesayangannya itu. Setelah agak keletihan ia terus duduk lalu terlelap di atas becanya itu. Idris terus dibuai pelbagai mimpi yang kenangan silamnya bersama beca tuanya itu (recap babak dalam telemovie Anak Penarik Beca)
Bila terjaga dari mimpi, Idris mengambil keputusan untuk kebandar dengan becanya. Namun di dalam perjalanan menuju ke bandar, ia telah terlibat dalam kemalangan. Idris cedera dan terus dibawa ke hospital.

Dalam pada itu seorang pemuda Inggeris ( Mathias Heweitt ) telah sampai di bandaraya Melaka dan terus mencari Idris Beca dengan bertanya kepada orang-orang beca di bandar. Mereka mengatakan bahawa Idris baru sahaja kemalangan dan kini sedang dirawat di hospital.Tulang kaki Idris yang pernah patah dahulu kini retak semula. Doktor menasihatkan Idris terus bersara dari mengayuh becanya. Namun Idris berkeras untuk keluar dari hospital dan hanya mahu di rawat di rumah. Mathias Heweitt tiba di hospital dan mendapati Idris telah keluar.

Episod 2

Kamal menjadi berang dengan keputusan Idris untuk pulang ke rumah. Ia kemudian menyewa sebuah lori untuk membawa beca tersebut ke pusat pembuangan sampah. Dalam pada itu tiba-tiba muncul Mathias Hewitt di rumah. Mathias Hewitt adalah seorang wartawan bebas yang berasal dari kota London. Ia menceritakan bahawa ayahnya seorang pegawai Inggeris di Malaysia dahulu meminta ia mencari “Idris Beca” dan membuat catatan tentang kisah hidup Idris Beca untuk disiarkan kepada masyarakat di negaranya.

Lama-kelamaan barulah Idris menyedari bahawa pegawai Inggeris tersebut pernah terhutang nyawa kepadanya suatu masa dahulu. Idris kemudian mulai bercerita kisah hidupnya itu.Penceritaan Idris bermula di tahun awal 50an di kala Idris berusia dalam lingkungan 11 tahun. Ayahnya (Pak Ehsan) merupakan seorang nelayan laut yang kuat berkerja dan kuat semangat. Kehidupan mereka agak susah kais pagi makan pagi dengan pendapatan yang tak menentu. Idris yang mempunyai seorang abang berusia 14 tahun bernama Yahya sentiasa membantu ayahnya turun ke laut menangkap ikan. 

Tiap-tiap hari selepas sembahyang maghrib Idris akan di hantar ke rumah Haji Ishak untuk belajar mengaji dan juga bersilat. Ia berkawan pula dengan Deraman anak Haji Ishak. Musim tengkujuh menjelang lagi. Namun Pak Ehsan tetap degil untuk turun ke laut walaupun isterinya Rogayah menghalang. Ah Meng (Taukey Meng) dan Haji Ishak puas menasihatkan Pak Ehsan supaya jangan kelaut, namun ia tetap berdegil.Pak Ehsan terus ke laut bersama anak sulungnya Yahya. Namun bala petaka menimpa dua beranak itu apabila sampan mereka karamdipukul ribut. Itulah kali terakhir Idris menatap wajah ayahnya.

Episod 3

Kehidupan Idris kini bersama ibunya di sebuah rumah usang berdekatan dengan pantai. Namun semenjak ketiadaan suaminya, Rogayah sering tidak sihat. Idris yang masih mentah alpa dan tidak tahu untuk berbuat apa-apa.Taukey Meng cuba membantu dengan menghulurkan keperluan harian. Namun lama kelamaan pertolongan Taukey Meng telah di salah ertikan oleh jiran-jiran Rogayah. Mereka menuduh Rogayah membuat perbuatan sumbang dengan Taukey Meng demi menyara kehidupan. Rogayah mulai merasa sedih dan melarang Taukey Meng membantunya lagi. Kerana tertekan, Rogayah jatuh sakit. Penyakit Rogayah semakin tenat sehinggalah ia menjadi nazak.Idris yang amat sedih dan buntu kemudian menceritakan kepada Haji Ishak tentang kesihatan ibunya. Haji Ishak kemudian pergi ke rumah Rogayah dan mendapati Rogayah tenat. Ia kemudian meminta bantuan Taukey Meng membawa Rogayah ke rumah sakit dengan menggunakan lanca milik Taukey Meng namun Rogayah meninggal dunia di dalam perjalanan. 

Semenjak hari itu, Idris menjadi anak yatim piatu. Haji Ishak kemudian membawa Idris tinggal bersamanya. Ia menanam semula semangat Idris dengan pelbagai nasihat dan panduan hidup. Selama 3 tahun Haji Ishak menjaga idris seperti anaknya sendiri. Haji Ishak memberi 3pegangan hidup kepada Idris itu murah Ibadat, murah simpai, dan murah memberi.Sepanjang Idris tinggal di rumahn Haji Ishak dia tidak lupa menjenguk rumah usangnya, ia sering kerumah peninggalan ayahnya itu untuk bercucuk tanam dan menternak ayam kampung bagi mencari sedikit duit menampung serta meringankan Haji Ishak.

Episod 4

Sewaktu usia Idris mencecah 13 tahun, Idris sudah pandai berdikari. Sebahagian sayur yang di tanamnya di jual kepada orang kampung. Namun pada suatu hari ia mendapati ternakan ayamnya semakin kerap dicuri. Ia kemudian mulai mengintip bagi menangkap pencuri tersebut. Akhirnya ia terlihat Ah Seng anak kepada Taukey Meng yang punya angkara mencuri ayam ternakannya itu. Dengan perasaan marah ia lantas meluru ke arah Ah Seng dan terus membelasah Ah Seng. Secara kebetulan, Haji Ishak terlihat kejadian tersebut dan terus meleraikan mereka.

Haji Ishak memarahi sikap Idris lantas memukul Idris. Tiba-tiba Haji Ishak di serang penyakit jantung dan terus meninggal dunia. Idris meratapi kematian Haji Ishak dan mulai menyalahi dirinya sendiri.Dalam pada itu, Taukey Meng naik berang dengan sikap Ah Seng yang masih degil dan nakal. Ia memukul Ah Seng yang masih tidak tahu untuk membalas budi keluarga Pak Ehsan. Taukey Meng menceritakan bagaimana satu masa dahulu, Pak Ehsan pernah menyelamatkan nyawa dia dan isterinya sewaktu sampan mereka karam di pukul ombak besar. Di kala itu Taukey Meng sedang melarikan diri dari dipaksa menganggotai Parti Komunis Malaya.Mujur pada ketika itu Pak Ehsan sedang memukat ikan di laut dan terlihat mereka berdua lantas membawa mereka ke kampung. Semenjak itu Taukey Meng berjanji akan sentiasa mengenang dan membalas budi Pak Ehsan sekeluarga.

Idris mengambil keputusan untuk kembali ke rumah buruk tinggalan arwah ayahnya bagi memulakan kehidupan baru setelah kematian Hj Ishak. Namun pada masa yang sama, Pak Rahman mahu mengambil semula tapak rumah milik arwah bapanya dengan alasan hutang tanah itu masih belum di bayar. Kerana mengenangkan itulah sahaja harta peninggalan ayahnya maka Idris berjanji untuk melunaskan hutang arwah ayahnya itu dengan bekerja bersungguh - sungguh. 

Di waktu pagi Idris terus ke jeti nelayan membantumemunggah ikan demi mendapatkan sedikit bekalan untuk di bawa pulang. Sesungguhnya Idris sanggup berkerja lebih masa untuk mendapatkan wang yang lebih tanpa mengenal penat lelah.
Idris amat kecewa apabila sekumpulan kanak-kanak lain mengejek dan mencercanya. Namun Idris tidak mempeduli malah dia dapat mengawal perasaan dengan tabah. Pada saat itu Idris mengumpul azam mengubah kehidupannya untuk membina masa depan yang lebih sempurna tanpa merasa kemiskinan sebagai sempadan untuk hidup bahagia.

Episod 5

Kerana terlalu kuat berkerja akhirnya Idris mulai sakit-sakit. Ekoran dari itu Idris pengsan sewatu menuju kepasar membawa ikan. Taukey Meng yang kebetulan berada di situ terus membawa Idris ke rumahnya yang tidak jauh dari situ.Ia kemudian memberikan rawatan cara tradisional cina. Taukey Meng menasihatkan Idris supaya banyak berehat dan jangan memikirkan pasal hutang tanahnya itu. Taukey Meng kemudian secara senyap telah mendahulukan wangnya bagi membayar hutang Pak Ehsan kepada Pak Rahman. Isteri Taukey Meng juga menjaga Idris seperti anaknya sendiri.
Ah Seng masih teringatkan bagaimana Idris membelasahnya dahulu dan terus berdendam. Namun lama kelamaan Idris berjaya mengambil hati Ah Seng. Idris yang memulakan bagi memulihkan keadaan dengan dahulu meminta maaf kepada Ah seng walaupun pada hakikatnya Ah Seng yang bersalah. 

Taukey Meng menyuruh Ah Seng supaya mencontohi sikap Idris. Dengan kehadiran Idris sepanjang jatuh sakit dirumah Taukey Meng, Aheng mulai berubah menjadi seorang budak yang baik dan rapat dengan Idris.Idris melihat banyak beca yang dibaiki oleh Taukey Meng dan merasakan bahawa ia perlu memiliki sebuah beca bagi meringankan kerjanya. Setelah sembuh dirawat dan dijaga oleh Taukey Meng, Idris kembali sihat dan kembali semula ke rumahnya.

Episod 6

Kerana mengenangkan jasa Taukey Meng, Idris mengambil keputusan untuk membalasnya dengan cara mengemas halaman bengkel kedai taukey Meng setiap pagi selepas ia mengangkut ikan di jeti, walaupun Taukey Meng tidak pernah meminta dia membuatnya.
Kerana simpati dan kasihan pada Idris, Taukey Meng lalu memberi 5 sen setiap hari kepada Idris sebagi upah. Setiap hari selepas selesai membuat kerja itu Idris akan bertemu dengan Malik kawan baiknya.Malik seorang budak yang gemar bermain seruling. Di sinilah Idris belajar meniup seruling.Wang yang di terima dari upah mengambil barangan hasil laut dan juga upah membersihkan kedai Taukey Meng disimpannya. Harapan Idris agar suatu hari ia mampu membeli becanya sendiri bagi 

mengubah masa depan dirinya.Setelah genap setahun, Idris mengambil simpanannya dan menuju ke kedai Taukey Meng dan menyatakan hasrat untuk memiliki beca. Taukey Meng simpati dan terharu dengan kesungguhan Idris lantas memberikan sebuah beca kepada Idris. Ia juga menyuruh Idris membayarnya jika ia mempunyai wang lebih.Maka bermulalah kehidupan Idris sebagai penarik beca. Semua orang tergamam melihat kesungguhan Idris sehingga mampu memiliki becanya sendiri.

Episod 7

Idris mulai berkerja siang dan malam tanpa mengenal erti penat. Wang yang ia dapat digunakan untuk membayar hutang rumah pusaka peninggalan arwah ayahnya.Pelbagai kejadian yang menimpa Idris. Ada yang tidak membayar sewa beca dan ada juga yang memberi lebihan wang kerana kebaikan dan keperibadian Idris. Idris di senangi oleh semua orang. Selain daripada berurusan dengan Taukey Meng , Idris juga sentiasa berurusan dengan keluarga Raju. Penoreh getah di ladang getah berdekatan kampungnya.Raju mempunyai anak yang bernama Muthu yang berkawan baik dengan Idris setelah tertarik dengan sifat baik hati dan kuat bekerja.Namun ada suara-suara yang tidak senang dengan kerjaya baru Idris. Penarik-penarik beca lama merasakan Idris mulai mencuri pelanggannya. Akibat dari itu, Idirs telah di pukul dan becanya di tolak masuk ke dalam parit.

Mujur Malik, Ah Seng dan Muthu datang membantu. Idris tidak dapat mengayuh beca kerana kakinya sakit. Malik yang teringin untuk memiliki becanya sendiri menawarkan diri untuk menggantikan Idris. Kerana kesungguhan itu, Idris mengajar Malik cara-cara menunggang basikal.Mereka berdua menjadi sahabat baik.

Episod 8

Malik akhirnya bercadang untuk membeli beca. Ia meminta Idris membantunya kerana wang yang ia ada masih belum mencukupi. Idris bersetuju kerana mengenangkan Malik banyak membantunya dan juga Malik adalah sahabat baiknya. Dari situ bermulalah kehidupan mereka berdua sebagai penarik beca. Kehadiran seorang pegawai Inggeris telah menimbulkan perasaan tidak senang di kalangan masyarakat kampung. Namun tidak bagi Idris yang tidak pernah memandang isu kulit dan agama di dalam soal mencari sesuap makan. Pegawai Inggeris itu menawarkan Idris menghantarnya ke rumah seorang resident Inggeris. Namun perbuatannya tidak di senangi Malik banyak menasihati Idris namun Idris masih dengan pendiriannya sendiri. Akibat dari itu Idris telah di pukul oleh orang kampung.Tulang kaki Idris telah patah dan Idris terpaksa duduk di rumah. Oleh sebab itu Idris tidak dapat membayar hutang kepada Pak Rahman. Idris cuba sedaya upaya untuk pulih dengan cepat. Namun Malik menghalang Idris dari berbuat demikian kerana takut akan memudaratkan.

Ah Seng datang bersama ayahnya Taukey Meng. Taukey Meng menggunakan ubat-ubatan tradisi cina bagi menyembuhkan luka Idris. Raju dan Muthu juga simpati turut membantu dengan memberikan ubat-ubatan India. Namun ternyata luka Idris memakan masa yang lama untuk di sembuhkan. Kerana tidak mempunyai pilihan lain, Idris terpaksa menggadai becanya bagi meringankan beban kehidupan sehariannya.Kemerdekaan negara berlangsung pada 31 ogos 1957, namun pada tarikh yang sama Idris terlantar dalam kesedihan.

Episod 9

Pada suatu hari, orang kampung mulai kecoh bila pegawai Inggeris yang cuba pernah mereka pukul dahulu muncul sambil menunggang beca milik Idris. Ia kemudian terus menuju ke rumah Idris.Idris tergamam dengan kehadiran pegawai Inggeris tersebut. Ia mengucapkanterima kasih kepada Idris kerana sanggup menggadaikan nyawa bagi menyelamatkan dirinya dahulu. Ia mendapat tahu bahawa Idris terpaksa menggadai beca akibat kejadian tersebut lantas terus menebus semula beca tersebut dan memberikan kepada Idris.

Pegawai Inggeris tersebut menyatakan bahawa kemerdekaan dan kemajuan negara akan lebih cepat dinikmati jika lebih ramai orang mencontohi sifat dan perlakuan Idris.Ia menyatakan pada Idris, suatu hari nanti ia mahu semua orang mengetahui siapa Idris Beca. Selepas mengucapkan selamat Merdeka, pegawai Ingeris itu pergi dan menyatakan bahawa tugasnya di tanah bertuah ini sudah selesai.Orang kampung yang terlibat di dalam kejadian memukul Idris berkumpul dan meminta maaf kepada Idris.

Episod 10

Setelah pulih sepenuhnya Idris mulai mengayuh beca semula. Pada suatu hari ia telah terserempak dengan Muthu yang di dalam kesedihan. Muthu amat kecewa kerana percintaan dia dan Rani telah di dihalang oleh orang tua Rani.Idris memujuk Mutu supaya bersabar. Idris mengambil keputusan untuk bertemu orang tua Rani dan berbincang dengan ayah Rani. Kerana menghormati keberanian Idris serta budi bahasa Idris akhirnya ayah Ranimerestui perhubungan Muthu dan Rani.

Dalam masa yang sama, Pak Majid sering menceritakan kebaikan tingkah laku Idris kepada isteri ( Mak Esah) dan anaknya Hasnah. Namun Mak Esah lebih berangan-angan untuk menjodohkan Hasnah dengan seorang lelaki bernama Jamal, seorang pegawai kerajaan dan anak kepada ketua kampung. Namun Pak Majid tidak senang dengan sikap bongkak Jamal yang terlalu bangga dengan status dirinya. Jamal sengaja mengumpan Mak Esah dengan pemberian wang ringgit juga pakaian.Bila Jamal mengetahui Idris adalah saingannya, ia kemudian mulai bermusuh dengan Idris.

Episod 11

Hasnah lebih menyanjungi sikap Idris walaupun Idris terlalu merendah dirinya. Namun lama kelamaan Idris jatuh hati kepada Hasnah. Namun Idris cuba melawan perasaannya. Ia cuba menjauhkan dirinya dari Hasnah. Namun pada suatu hari Idris merasa cemburu apabila Mak Esah meminta Jamal menghantar Hasnah ke kelas masakan, dengan menaiki motosikal.

Jamal pula berniat buruk dan membawa Hasnah ke sebuah pantai yang terpencil. Jamal cuba memperkosa Hasnah. Kebetulan Idris cuba mententeramkan hatinya dengan bermain seruling di tepi pantai. Tiba-tiba ia terdengar suara Hasnah menjerit meminta tolong. Idris terus menuju kearah suara itu.Jamal dan Idris berlawan. Idris membuka pencak silatnya menyebabkan Jamal teruk dibelasah. Idris kemudian membawa Hasnah pulang kerumahnya.

Sewaktu Idris pulang kerumah ia mendapati sekumpulan pemuda (kuncu-kuncu Jamal) sedang menanti. Mereka mulai membelasah Idris. Malik yang terlihat kejadian tersebut terus memberi tahu Deraman. Kebetulan, Muthu dan Ah Seng juga berada di situ dan mereka lantas pergi ke tepat kejadian untuk membantu.Idris cedera parah. Beca miliknya juga telah dirosakkan. 

Episod 12

Idris terlantar di rumah. Ah Seng membawa beca milik Idris kerumahnya untuk di baiki. Idris beranggapan becanya kini tidak dapat di baiki lagi. Namun Ah Seng kembali semula kerumahnya dan membawa beca tersebut yang telah di baiki. Mak Esah mulai akur dan mulaimenyesal. Pak Majid bercadang untuk menjodohkan Idris dan Hasnah. Puas Pak Majid memujuk Idris supaya menerima Hasnah sebagai isteri namun Idris seakan telah patah hati.Setelah gagal memujuk akhirnya Pak Majid meminta kawan-kawan Idris pula membantu bagi memujuk Idris yang sememangnya seorang yang keras hati. Kekerasan hati Idris akhirnya cair juga bila mana mereka meminta Idris menyanyi bersama Hasnah di pentas ghazal di satu majlis keramian. Cinta Idris dan Hasnah berputik semula.

Akhirnya mereka berkahwin berpelaminkan beca Idris.Cerita Idris terhenti disitu. Mak Nah menitiskan air matanya mendengar cerita dari Idris. Kamal juga menyedari betapa beca tersebut terlalu bernilai dalam diri ayahnya. Baru ia teringat yang beca tersebut telah di bawa ke pusat pelupusan sampah dan terus menuju ke situ. Namun tiba di situ ia mendapati beca tersebut telah tiada.

Episod 13

Kamal kini semakin rungsing bila Idris sering bertanya di mana becanya kini. Pelbagai alasan Kamal berikan. Kamal kemudian pergi ke kedai Ah Seng bagi membeli beca baru. Namun Ah Seng curiga kerana Idris teramat sayang kepada beca tuanya itu.Kamal membawa beca baru dan menunjukkan kepada Idris. Namun Idris tidak mahu menerimanya. Ia mahukan beca lamanya itu. Sementara itu, Mathias Hewitt terus mencari dan menemuramah kawan-kawan lama Idris bagi menyiapkan rencananya itu.

Kamal menemui jalan buntu untuk memujuk hati ayahnya. Idris semakin sayu apabila hari sambutan kemerdekaan semakin hampir dan becanya pada kali ini mungkin tidak dapat turut serta dalam perarakan.Namun secara tiba-tiba Ah Seng, Muthu, Malik dan Deraman muncul bersama beca Idris yang telah siap di hias bagi tujuan perarakan. Idris tersenyum puas. Mathias Hewitt sempat merakamkan gambar Idris bersama kawan-kawan seperjuangannya bergaya di atas beca merdeka milik Idris.Rencana dan gambar tersebut kemudian menghiasi muka depan sebuah akhbar tabloid di kota London.


(gambar diatas merupakan Novel oleh Martias Mohd Ali yang diadaptasikan dari drama ANAK PENARIK BECA)

No comments: