Friday, November 19, 2010

MANAF ASTROSkrip ke 25

Tajuk Drama: MANAF ASTRO
Skrip Oleh: Adza Irdawati & Martias Mohd Ali
Pengarah: En Jurey Rosli
Genre: Komedi
Siaran :Astro Ria 2008

Manaf Astro mengisahkan tentang Manaf seorang kanak kanak yang amamt meminati rancangan Akademi Fantasia . Dia juga merupakan peminat nombor satu salah seorang peserta Akademi fantasia iaitu Mawi. Namun satu yang menghalangnya dari menonton dan mengikuti perkembangan rancangan kegemarannya iaitu dirumah yang diduduki bersama Atuk dan Neneknya tidak mempunyai siaran Astro. Ini membuatkan Manaf sedih. Namun teman baiknya Sarimah yang juga merupakan jiran sebelah rumahnya yang tahu akan minat Manaf terhadap Akademi Fantasia yang juga memiliki Astro sering menjemput Manaf menonton rancangan itu dirumahnya. Oleh kerana Manaf, Sarimah dan beberapa rakan rakan sepermainan mereka mempunyai minat yang sama terhadap rancangan Akademi fantasia maka mereka akhirnya menjadikan pondok permainan mereka sebagai "Pondok Akademi fantasia" . di situlah mereka semua memainkan peranan masing masing dimana Manaf akan berlagak seperti mawi dan rakan rakannya berlakon menjadi pengetua M. Nasir dan beberapa peserta dan tenaga pelajar yang lain. Semuanya berjalan lancar sehinggalah pada satu hari pertelagahan antara Atuk Manaf dan ayah Sarimah telah berlaku . Ini membuatkan ayah Sarimah tidak membenarkan Manaf untuk datang menonton Akademi fantasia di rumah mereka lagi. Ini membuatkan Manaf menjadi sangat sedih.

Atuk dan Nenek tidak sanggup melihat kesedihan cucu mereka itu, lalu nenek memujuk Atuk supaya mendapatkan satelit Astro untuk dipasang dirumah mereka. Atukbersetuju lalu membawa Manaf kebandar untuk mendapatkan Astro namun terkejut apabila mengetahui bayaran pemasangan untuk mendapatkan Astro amat mahal bagi mereka yang berpendapatan rendah. Atuk cuba meminta untuk berhutang namun tauke tidak membenarkan.

Manaf dan atuk pulang dengan perasaan hampa. "pondok akademi fantasia" menjadi sunyi tanpa kehadiran Manaf. Sarimah cuba meminta ayahnya membenarkan Manaf menonton rancangan Akademi Fantasia namun tidah diendahkan.

Konsert akhir akademi Fantasia semakin hampir. Manaf merasa amat terdesak untuk menonton rancangan itu. Dia mahu melihat Mawi berentap untuk merebut juara. Manaf mendapat satu akal.

Pada suatu malam , Sarimah dan keluarga dikejutkan dengan bunyi kuat dari atas bumbung rumah mereka , menyangkakan perompak, ayah keluar untuk menangkap perompak itu namun mereka terkejut apabila mendapati manaf berada di atas bumbung rumah itu untuk mencuri piring satelit Astro. Manaf terkejut apabila disapa oleh sarimah lalu jatuh dari bumbung.

Kisah Manaf itu kecoh dikatakan oleh seluruh penduduk kampung. Kesemua mereka datang melawat Manaf yang patah kaki. Akhirnya ayah dan Atuk akur bahawa kerana pertelingkahan dan kedegilan mereka telah membuatkan Manaf jadi begitu. mereka akhirnya berdamai. Ketua kampung turut hadir dan menyatakan bahawa dia sebenarnya amat gembira dengan penubuhan "pondok akademi fantasia' oleh manaf itu. Ini kerana ia dapat memberi aktiviti sihat kepada kanak kanak kampung itu dan dapat membendung mereka dari melakukan perkara yang tidak elok. maka ketua Kampung menyatakan berita gembira bahawa dia dan beberapa penduduk kampung bersetuju untuk memasang Astro di "pondok akademi Fantasia" . Manaf sangat gembira dengan berita itu.

Akhirnya Manaf, Atuk, nenek, Sarimah dan keluarganya dan hampir seluruh penduduk kampung menonton konsert akhir Akademi Fantasia di "pondok akademi Fantasia". Dan manaf orang yang paling gembira apabila Mawi dinobatkan sebagai juara Akademi fantasia.


No comments: