Sunday, April 18, 2010

KAMBINGKU TOM CRUISE


Skrip ke 11

Tajuk Sitkom: KAMBINGKU TOM CRIUSE
Skrip oleh : Adza Irdawati
Lakonan : Kumpulan SENARIO
Siaran : TV3 (telah keudara pada tahun 2004)

Kambingku Tom Cruise adalah skrip kesebelas pernah saya tulis dan skrip pertama sitkom untuk TV3 bagi saya. Skrip ini adalah untuk rancangan Sitkom Senario yang telah dipentaskan di SRI PENTAS TV3 dan telah keudara di TV3..

SINOPSIS
======

Mengisahkan Johan(wahid) seorang kanak kanak yang sangat nakal. Dia pulang kekampung Datuknya (Atok- Saiful Apek) sempena untuk menyambut raya Korban Aidil Adha. Di kampung Johan bertemu dengan kawannya iaitu mamat (Azlee). setelah mereka bergabung mereka terus melakukan aktiviti yang sangat digemari mereka iaitu mendera binatang. Yang menjadi mangsa utama mereka ialah Tom Criuse (lan pet pet), kambing peliharaan Atok. Mereka terus mendera dan mendera Tom Cruise sehinggalah pada malam sebelum raya korban, Tom Criuse berdoa semoga Johan mendapat pengajaran atas kelakuannya yang suka mendera binatang.

Keesokkan paginya Johan bangun dan terkejut apabila dia mendapati dirinya kini telah bertukar menjadi Tom Criuse-Kambing. Dia bertambah terkejut apabila mendapati Tom Criuse kini berada dalam badannya. Kini Mamat datang dan terus menderanya. sementara itu Atok bersiap sedia untuk mengorbankan "Tom Criuse" sempena Raya Korban itu.

Johat benar benar insaf akan semua perbuatannya yang suka mendera binatang dan insaf.

Tiba tiba Johan terbangun dari tidurnya. Dia terkejut apabila dia adalah dirinya sendiri. Dan akhirnya dia sedar bahawa itu semua hanyalah mimpi. Johan terlihat Mamat sedang mendera Tom Criuse dan terus menasihatinya untuk berhenti dari mendera binatang. Dan johan juga menghalang Atok dari menjadikan Tom Criuse sebagai korban. Johan akhirnya mengambil keputusan membela Tom Criuse sebagai binatang peliharaannya di KL.

No comments: