Friday, April 9, 2010

DRAMA BERSIRI "RADIO" 13 Episod


Skrip ke 40

Tajuk Drama: RADIO (musim 2)
Durasi : 13 Episod (30 min)
skrip Adza Irdawati, Martias Mohd Ali
Pengarah: Jurey Rosli
Syarikat: World Evolution Brain (WEB)
Siaran: ASTRO RIA (2007)

Sinopsis RADIO

Satu keluarga telah dibunuh oleh tentera Jepun kerana mereka memiliki Radio yang diharamkan pada waktu pendudukan tentera Jepun. Radio tersebut juga telah ditanam bersama mayat-mayat keluarga tersebut.
60 tahun kemudian, Jalil telah mewasiatkan Radio pusaka tersebut kepada anaknya Rizzwan sebelum ia meninggal dunia. Radio tersebut telah di warisi oleh keturunan Jalil selepas mereka menggali dan menyempurnakan mayat-mayat yang telah di bunuh oleh tentera Jepun selepas mereka dibunuh.
Dalam serba kebingungan, Rizzuan membawa radio antik itu balik ke rumah. Pada malam hari radio itu telah hidup dengan sendirinya dan menyiarkan berita pembunuhan seorang gadis. Rizzuan kebingungan dan mengabaikan berita tersebut sehinggalah ia mendapati kejadian tersebut benar-benar berlaku dan berita mengenainya keluar sehari lebih awal di radio pusaka tersebut.
Pada sebelah malamnya Rizzuan mulai dihantui dengan suara gadis tersebut yang menyalahkan dirinya kerana tidak membantunya. Rizzuan menjadi serba ketakutan lantas membuang Radio tersebut ke dalam tempat pembuangan sampah.

Namun apabila ia kembali ke rumah, ia dapati Radio tersebut berada di tempat asalnya dan terus mengeluarkan berita tragis yang seterusnya. Rezzuan terus mengabaikan berita tersebut sehingga mangsa-mangsa mengganggunya setiap malam dan menjadikan ia merasa bersalah atas kematian mangsa-mangsa tersebut.

Semenjak dari itu Rizzuan tekad untuk membantu mangsa-mangsa yang disebutkan di dalam berita di radio tersebut. Selepas ia berjaya menghalang pembunuhan dan tragedi hitam, Radio tersebut akan memainkan lagu-lagu keroncong sehinggalah siaran berita seterusnya ke udara.

No comments: