Sunday, December 19, 2010

BUKU LAMA DIARI BARU


Skrip ke 19

Tajuk Drama: Buku Lama Diari Baru
Genre: Komedi
Skrip Oleh: Martias Ali & Adza Irdawati
Pengarah : Asmad
Siaran : RTM (2006)


SINOPSIS
------------
Tibanya hujung tahun dan menjelangnya tahun baru 2006. Samad seorang peniaga kecil kedai runcit mulai mengemas kini buku akaunnya untuk tahun 2005 bagi mengira untung rugi perniagaannya itu. Setelah di semak semula ia mendapati banyak hutang tertunggak dari para pelanggannya. Walaupun hutang mereka sedikit untuk satu-satu hari tetapi setelah di congak jumlah hutang mereka keseluruhannya ia mendapati jumlah tersebut terlalu banyak.

Ekoran dari itu Samad bercadang untuk membuat satu resolusi tahun baru iaitu tidak membenarkan pelanggan-pelanggannya membeli barang secara hutang selagi hutang mereka tidak di jelaskan lagi. Samad bersetuju dengan cadangan anaknya Wani untuk mengeluarkan surat INVOIS kepada setiap pelanggan-pelanggannya yang berhutang dengannya. Secara tidak langsung Wani kini menjadi agen pengutip hutang di mana Wani bakal menerima 20% dari hasil kutipan tersebut kelak.
Terdapat 3 pelanggan utama yang berada di dalam kedudukan kritikal iaitu Pak Yahya, Makcik Gayah dan Kak Linda.
Pak Yahya mempunyai hutang sebanyak RM 758.46. Pak Yahya tiba di kedai samad untuk membeli barang tetapi Samad menyuruh ia bertemu Wani dahulu di satu kaunter khas yang telah di sediakan. Wani kemudiannya memberikan INVOIS kepada Pak Yahya. Pak Yahya amat terkejut dengan jumlah yang tertera di dalam INVOIS tersebut dan menuduh Samad dan anaknya sengaja mengada-adakan jumlah tersebut. Wani lantas membuka buku hutang dan menceritakan satu persatu barang-barang yang di ambil oleh Yahya dari awal tahun sehingga kehari ini. Namun ada sesetengah barang yang di ambil itu di ambil oleh isterinya tanpa pengetahuan Pak Yahya.

Wani memberi tempoh sehingga awal tahun baru untuk Pak Yahya untuk menjelaskan hutang-hutang tersebut sebelum ia mengenakan 10% faedah atas kelewatan pembayaran itu kelak. Pak Yahya kemudiannya menceritakan kepada isterinya Mak Dara akan syarat baru Samad. Mak Dara jadi berang lantas mencari buku-buku lama yang mengandungi hutang Fauziah (Isteri Samad) yang merangkumi hutang kain, hutang kuih raya, hutang urut dan hutang tempahan baju. Namun Fauziah berkeras dengan mengatakan bahawa semua hutang tersebut telah lama Mak Dara halalkan.

Wani kini menjadi pening kerana hutang ibunya melebihi hutang Pak Yahya di kedai kerana semua hutang-hutang tersebut tekumpul semenjak 5 tahun yang lalu.
Makcik Gaya pula berhutang sejumlah RM 556.90 dan kebanyakannya di gunakan sebagai modal untuk berniaga kuih dan nasik lemak. Makcik Gaya geram dengan tidakan Samad lalu menyuruh ia membayar semula harga lebihan kuih dan nasi lemak yang ia berikan hampir setiap hari

Samad tidak berpuas hati dengan kata-kata Makcik Gaya kerana semua kuih dan nasi lemak yang diberinya itu adalah lebihan dari kuih yang tidak habis dijual. Wani lebih bengang dengan makcik Gaya bila mana ia mendapati surat INVOIS nya di jadikan bekas pembalaut nasi lemak sahaja.

Kak Linda seorang Janda muda banyak mengambil barang tanpa membayar wang kepada Samad. Ini lebih memeningkan Wani kerana jumlah hutangnya hampir mencecah RM1,400. Sedang Wani cuba menghantar INVOIS tersebut, Samad melarang Wani. Ini menyebabkan Wani mengesaki ayahnya sedang memasang umpan untuk menggoda Kak Linda. Setiap bulan Samad akan memberi Kak Linda membli apa sahaja sehingga RM 100 secara hutang.

Perkara tersebut terus di sampaikan kepada ibunya Fauziah. Fauziah menjadi marah dan sanggup menemani Wani menagih hutang dari Kak Linda. Mereka berdua tidak ubah seperti Ah Long yang menagih hutang dari pelanggannya. Namun lebih menghairankan apabila Samad menyebelahi Kak Linda.

Fauziah menjadi marah dan mulai menuduh Samad bermain kayu tiga. Samad serba salah untuk menceritakan segala-galanya. Kekecohan mulai berlaku namun segala-galanya terlerai apabila Samad menceritakan bahawa Kak Linda merupakan agen pembekal ubat tongkat ali yang ia amalkan setiap hari tanpa pengetahuan Fauziah. Samad membayar harga ubat tersebut secara “butter trade” dengan Kak Linda.

Bila masuknya tahun baru, Samad membuang buku lamanya dan menggantikan dengan yang baru. Namun segala urutan tahun yang lalu sama sahaja. Pak Yahya masih meminta hutang, Mak Gaya masih memberikan lebihan kuih dan nasi lemak kepada mereka.

Cuma satu sahaja yang berubah, kaunter Wani kini menjadi storkis menjual ubat tongkat ali di mana Wani dan Kak Linda menjadi rakan kongsi dan juga ibu tiri barunya. Bermulalah diari baru dalam kehidupan Samad di mana ia kini berbini dua.

No comments: