Wednesday, December 22, 2010

AKU BUDAK KAMPUNG


Skrip ke 56

Tajuk Drama: AKU BUDAK KAMPUNG
Skrip Oleh: Adza Irdawati & Martias Ali
Arahan & penerbit: Jurey Rosli
Pelakon: Qazeem Nor, Joey Daud, Munir Phineballerz dll
Terbitan: World Evolution Brain Sdn Bhd

SINOPSIS

Kisah bagaimana dua sahabat telah mengiklankan untuk mencari seorang teman serumah apabila mendapati sewa rumah mereka telah dinaikkan. Muncullah Halim seorang budak kampung yang baru mendapat kerja di Kuala Lumpur mengisi kekosongan rumah tersebut.

Rem dan Poji merupakan dua sahabat baik danmereka semua dibesarkan di Kuala Lumpur. Kehidupan mereka social dan liar. Rem gemar berlumba haram manakala Poji pula gemar dengan aliran muzik underground.

Sukar bagi Halim dan dua sahabat ini untuk bersama. Halim sering ditertawakan kerana sikap kekampungannya itu. Namun Halim cuba berdamping dengan mereka tanpa memperlecehkan kelakuan mereka. Halim masih berpegang dengan jati diri anak melayunya serta berpaut teguh kepada ajaran Isalm.

Lama kelamaan mereka dapat juga menerima kehadiran Halim di dalam rumah tersebut. Satu persatu asaalah yang di alamai oleh mereka cuba Halim selesaikan. Walupun ia budak kampung namun dia bukan seorang yang bodoh tak berpelajaran. Berperwatakan kampung dan merendah diri adalah kunci kejayaan Halim.

Tanpa mereka sedari sebenarnya Halim memiliki Master dari sebuah universiti terkemuka di luar negara. Bukan itu sahaja, Halim bijak dalam bidang permotoran serta mampu bermain alat muzik dengan baik. Semua itu tidak pernah ia tonjolkan kepada sesiapa pun. Bagi mereka Halim amat daif akan semua itu. Sembahyang lima waktu tidak pernah Halim abaikan sama sekali.

Halim sering pergi berlumba haram di hujung minggu. Kerana cabaran dari kawan-kawannya Rem telah sanggup bertaruh wang ringgit yang banyak. Namun akhirnya Rem tewas dan terpaksa membayar sejumlah wang yang banyak kepada pencabarnya. Lebih malang lagi apabila motosikal Rem telah di rosakkan oleh pencabarnya.

Hanya Poji sahaja yang mampu membantu Rem untuk melunaskan wang kekalahan Rem. Kebetulan Poji mendapat tawaran untuk bermain muzik di satu majlis. Namun malang tidak berbau. Poji mengidap demam panas.

Halim kemudian menawarkan diri untuk mengantikan tempat Poji. Mereka tergamam apabila mendapati Halim begitu bagus bermain gitar sehingga dia mendapat pujian dari kwan-kawan Poji. Rem dan Poji merasa malu kerana sering mengutuk Halim. Lebih memeranjatkan apabila Halim berjaya membaiki motosikal Rem.

Kini mereka semua menghormati Halim dan mulai tidak memadang rendah terhadap keupayaan orang kampung seperti Halim.

3 comments:

Anonymous said...

maner nk download citer ni haa.. best sgt citer ni.. dh dua kali dh tayang kt tv1.. huhu

Anonymous said...

ha ah..cite ni best.. klaka :D

sireclipse said...

cerita ni best.. nak tnya, adakah kesemua dialog2 yang pelakon tuturkan dtgnya dari skrip? or ada yang diorang tambah2 sendiri secara spontan maybe?