Wednesday, September 28, 2011

LIBAS THE MOVIE

 

... ...Akhirnya masa yang ditunggu tunggu telah tiba.. hari ini 29hb September filem LIBAS akan mula MELIBAS di seluruh panggung di tanah air.. Tak sangka betul saya cerita yang dah lama disimpan akhirnya dapat juga direalisasikan dan ditayangkan di layar perak. 

Teringat lagi pada 9 tahun yang lalu 2002 En Jurey Rosli dan suami saya Martias Ali telah mula berbincang untuk membuat sebuah filem bersama dimana En Jurey akan bertindak sebagai Penerbit dan pengarah dan suami saya akan menjadi penulis skripnya. Masa yang lama diamabil oleh mereka untuk develope sebuah jalan cerita yang kuat dan akhirnya nama LIBAS diberikan untuk projek pertama mereka itu.

Draf pertama skrip filem LIBAS mula ditulis pada tahun 2004 oleh Martias Mohd Ali dan saya sendiri. Ceritanya mengenai permainan takraw dan perlawanan antara kampung kampung. 

Namun  skrip ini telah diolah kembali sepenuhnya oleh Martias Ali pada tahun 2008 dan menjadikan ia lebih hip, moden dan urban bagi mengikut trend dan peredaran zaman seperti yang diminta oleh pihak penerbit iaitu MDAG Sdn Bhd. Martias telah berkali kali mengolah cerita itu sehingga 5 hingga 6 draf sehingga dipersetujui oleh pihak penerbit dan lahirlah skrip filem LIBAS....



Walaupun nama saya tidak diletakkan di kredit title bagi Filem ini namun saya  berbangga kerana terlibat dalam "the making of the script"... dan semua nama watak dalam filem itu saya yang berikan hehe..

Akhir kata.. saya nak ucapkan tahniah kepada penerbit, pengarah, krew krew, semua pelakon,   semua yang terlibat dengan pembikinan filem ni dari yang besar hingga ke pembuat air TAHNIAH!!!!! great job guys!! Dan kepada suamiku Martias Ali.. so proud of you sayang... Harap dapat buat skrip filem terbaru bersama sama nanti..

So apa tunggu lagi jom LIBAS!!!!!!!!!!


6 comments:

cerita best said...

NICE BLOG...TQ SBB MSUK BLOG PAKJOE..NNT PAKJOE AKAN LETAK LG TIP2 PASAL BLOG SABAR YE

Ain Atika Zailani said...

wahhhhh bagusnya...macam syok cite ni...kene tengok ni !!!! mesti tengok!!

Ain Atika Zailani said...

xde copy cite ni ke? hehhehe mana nak cari hmm..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

libas? never watch it yet. tapi ada jugak yg kata best!:)

Suhami Ahmad said...

unik...tak ponah laie orang buek cito cenggitu kan kak.....

p/s : napo atok tak leh masuk blog satu lg....dia macam sangkut masa loading T____T

cicileydi said...

gud luck ^^

SLM..please www.cicileydi.com