Tuesday, October 19, 2010

CINTA TEKSI BERMETERSkrip Drama ke 25

Tajuk Drama : CINTA TEKSI BERMETER
Genre: Komedi
Siaran : RTM (2005)
Skrip Oleh : Adza Irdawati Adenan

SINOPSIS
Mohsin ( 29 tahun ) adalah seorang pemandu teksi. Namun kerana kekacakan rupa parasnya orang ramai sering beranggapan bahawa Mohsin seperti orang yang berada.. Mohsin merupakan anak tunggal kepada pasangan Saadiah dan Khamis. Oleh kerana usia Mohsin semakin meningkat tua dan masih tidak berpunya , ibubapa Mohsin telah mengambil keputusan untuk menjodohkan Mohsin kepada anak jiran mereka Yasmin ( 30 tahun ) yang bekerja sebagai setiausaha dan tinggal di bandar. Walaupun Yasmin seorang anak dara tua tetapi kecantikan yang dimilikinya dapat menyembunyikan usia sebenar Yasmin. Walaupun kedua mereka iaitu Mohsin dan Yasmin tidak bersetuju dengan rancangan keluarga masing masing namun mereka terpaksa akur dan menghormati tindakan ibu bapa mereka .
Mohsin agak tertekan dengan perangai tunangnya yang sering berlagak seperti orang kaya walaupun pada dasarnya mereka berasal dari keluarga yang sederhana. Yasmin sering meminta barang barang yang mahal dari Mohsin. Yasmin juga telah menipu rakan rakan serumahnya yang dia telah ditunangkan dengan orang kaya. Perkara seperti inilah yang membuatkan Mohsin ingin mengelakkan diri dari sering bertemu dengan Yasmin.
Pada suatu hari Mohsin telah menumpangkan seorang wanita (Yusnita 20 tahun) menaiki teksinya. Yusnita sedang menangis teresak esak kerana baru ditipu oleh teman lelakinya. Yusnita terus memberitahu segala masaalahnya kepada Mohsin. Mohsin amat bersimpati akan nasib yang menimpa Yusnita. Apabila sampai sahaja di hadapan rumah, Yusnita menjadi kelam kabut kerana dia terlupa untuk membawa wang bersama. Mohsin menyatakan bahawa Yusnita tidak perlu membayar tambang teksinya kerana dia menolong Yusnita dengan ikhlas. Namun begitu Yusnita tetap berjanji akan membayar tambang teksi itu kepada Mohsin suatu hari nanti.
Setelah beberapa hari kemudian Mohsin bertemu kembali dengan Yusnita dan Yusnita ingin membayar wang yang telah dihutangnya namun Mohsin menolak. Yusnita telah mengajak Mohsin keluar makan malam bersamanya untuk membalas budi Mohsin. Dan dari situlah cinta Mohsin dan Yusnita berputik.
Yasmin sedar bahawa Mohsin sering mengelak dari bertemu dengannya. Yasmin tekat mahu berbincang dengan Mohsin untuk menyelesaikan masalaah itu. Semasa Yasmin dan Mohsin berbincang , Mohsin meluahkan rasa tidak puas hatinya akan sikap Yasmin yang sering berlagak seperti orang kaya dan sering meminta minta barang yang tidak mampu dibeli oleh Mohsin. Mohsin juga menyatakan bahawa ia tidak mahu lagi Yasmin menipu semua kawan kawannya bahawa Mohsin adalah orang kaya dan dia mahu Yasmin mengaku pada mereka yang Mohsin hanyalah seorang pemandu teksi sahaja.
Melihatkan ketegasan pada diri Mohsin yang belum pernah dilihat olehnya membuatkan Yasmin kagum dan sedar akan kehebatan diri Mohsin. Yasmin terus berjanji pada dirinya untuk mengubah sikap lamanya itu untuk memikat semula hati Mohsin.
Kini Yasmin telah berubah sikap. Dia lebih bersikap sopan santun dan sering mengambil berat akan diri Mohsin. Tanpa disedari Mohsin juga telah jatuh cinta pada Yasmin. Namun Mohsin sedar yang ia tidak mungkin dapat melepaskan Yusnita kerana ia juga terlalu mencintai Yusnita. Dan yang menambah kekusutan kepada masaalah Mohsin ialah apabila Yusnita selalu memujuk Mohsin untuk masuk meminangnya kerana Yusnita tidak mahu lagi dikecewakan. Dan sekiranya Mohsin tidak mahu bertunang dengannya, Yusnita meminta agar perhubungan antara mereka diputuskan.
Setelah lama berfikir Mohsin mengambil keputusan untuk meminang Yusnita. Mendengar berita gembira itu Yusnita bersiap siap untuk persiapan hari pertunangannya. Dan atas nasihat keluarga Yusnita mengambil keputusan untuk berpindah ke rumah yang besar sedikit dari rumah flat yang didudukinya sekarang untuk memudahkan majlis yang akan diadakan nanti. Tanpa Mohsin dan Yusnita sedari rumah yang akan dia duduki itu adalah bersebelahan dengan rumah Yasmin. Namun apabila ditanya oleh Mohsin akan alamat rumah baru itu Yusnita menyatakan bahawa dia terlupa akan alamat baru itu dan menyuruh Mohsin menelifon dia sahaja untuk mengetahui kedudukan rumahnya nanti.
Yasmin dan Yusnita sering bertegur sapa dan akhirnya menjadi agak rapat. Yusnita mengajak Yasmin serta keluarganya ke majlis pertunangannya nanti. Namun Yasmin terpaksa menolak kerana dia terpaksa pulang awal pagi kekampungnya pada tarikh itu untuk berbincang sesuatu bersama keluarganya. Namun Yasmin berjanji sekiranya ia dapat pulang awal dia akan membawa keluarganya ke majlis pertunagan Yusnita itu.
Mohsin menyedari yang dia tidak dapat menyuruh ibubapanya untuk meminang Yusnita, Mohsin menyuruh rakan rakan nya yang juga terdiri dari pemandu teksi untuk pergi menemaninya meminang Yusnita. Keluarga Yusnita merasa hairan kerana ibu bapa Mohsin tidak bersama mereka namun Mohsin memberi alasan yang ibubapanya tidak sihat dan tidak dapat hadir pada hari itu .
Yasmin membawa ibubapanya dan ibubapa Mohsin kerumahnya. Mereka akan berbincang mengenai tarikh yang sesuai untuk majlis perkahwinan antara Yasmin dan Mohsin. Melihatatkan riuh rendah suasana kenduri di rumah sebelah, mengingatkan Yasmin akan jemputan Yusnita ke majlis pretunangannya. Yasmin mengambil keputusan untuk menghadiri majlis pertunangan Yusnita bersama keluarganya serta keluarga Mohsin.
Keadaan menjadi kelam kabut pada hari pertunangan Mohsin dan Yusnita apabila Yasmin, ibubapa Yasmin dan ibubapa Mohsin mendapati Mohsin sedang menyarungkan cincin pertunangan kejari manis Yusnita. Adengan kejar mengejar , tarik menarik dan marah memarahi berlaku. Akhirnya Yasmin dan Yusnita menyuruh Mohsin membuat keputusan untuk memilih salah seorang antara mereka.
Oleh kerana terlalu cintakan Yasmin dan Yusnita dan tidak mahu kehilangan seorang pun antara mereka, Mohsin mengugut untuk memutuskan tali pertunangan dengan kedua duanya sekali.
Mendengarkan ugutan itu, Yasmin mahupun Yusnita menyedari bahawa mereka terlalu mencintai Mohsin dan tidak mahu kehilangannya. Maka mereka bersetuju untuk berkongsi kasih.
Dua tahun berlalu. Yasmin dan Yusnita kini berbadan dua. Mereka bermadu apabila masing masing mengahwini Mohsin. Mereka juga masih tinggal berjiran. Sedang mereka sibuk menjemur pakaian di halaman rumah masing masing kelihatan teksi milik Mohsin berhenti di hadapan rumah Yasmin dan Yusnita. Kelihatan Ying Ying duduk dihadapan dengan mesra melentokkan kepalanya ke bahu Mohsin. Mohsin terkejut apabila menyedari bahawa rumah makcik yang ingin Ying Ying lawati berhadapan dengan rumah kedua dua isterinya. Rahsia percintaan Mohsin dan Ying Ying terbongkar juga akhirnya. Kini Yasmin dan Yusnita mengejar Mohsin untuk memukulnya habis habisan.

No comments: