Wednesday, August 25, 2010

LAGU BUAT DEWI


Skrip ke 20

Tajuk Drama: Lagu Untuk Dewi
Skrip Oleh: Martias Ali & Adza Irdawati
Lakonan: Zamarul Hisham, Rozita Che Wan dll
Siaran : RTM (2006)

SINOPSIS
------------

Telah masuk satu tahun, Razali hidup dalam keadaan kurang siuman. Saban hari ia merasakan bahawa isterinya ada bersama dan bercakap dengannya pada hal isterinya telah hampir setahun meninggal dunia. Orang kampung menggelarnya “Zali Gila” namun pada pandangan Razali, orang kampung yang gila kerana tidak percaya yang isterinya masih hidup.

Razali merupakan seorang nelayan dan berkahwin dengan sepupunya Dewi seorang gadis jelita. Perkahwinan mereka bahagia dan sedang menanti saat-saat menimang cahayamata. Razali seorang pemuda kacak yang memiliki kebolehan bermain gitar dan menyanyi. Saban malam Ia tidak jemu-jemu menyanyikan lagu untuk isterinya. Kadang-kadang bila ilham menjelma, Razali akan mencipta beberapa lagu khusus untuk Dewi.

Dewi sering memujuk Razali menghantar lagu-lagu ciptaannya kepada syarikat rakaman, namun bagi Razali lagu-lagu ciptaannya khusus untuk orang yang ia sayangi sahaja. Tanpa pengetahuan Razali, Dewi telah merakamkan lagu ciptaan Razali ke dalam keset dan mengirim lagu-lagu tersebut ke syarikat rakaman.

Sewaktu Razali kelaut, Dewi telah menerima sepucuk surat dari syarikat rakaman yang menyatakan minat untuk megambil lagu Razali. Dewi merasa gembira namun takut untuk memberi tahu pada Razali. Lantaran itu, Dewi telah membalas surat persetujuan tanpa kebenaran Razali.

Selang beberapa minggu kemudian, Dewi telah ditimpa petaka apabila ia terjatuh. Di kala itu, Razali telah ke laut untuk menangkap ikan. Ekoran dari itu, Dewi keguguran dan kehilangan banyak darah. Dewi menghembuskan nafas terakhirnya tanpa Razali disisinya.

Razali pulang seperti biasa ke rumah, namun suasana rumahnya berubah. Jenazah isterinya telah terbaring didalam rumah. Razali yang terlalu sayangkan isterinya meratapi kematian isterinya setiap hari dan masih tidak dapat menerima hakikat tersebut. Akibat terlalu tertekan, Razali mulai menjadi kurang siuman.

Mulai dari hari tu, Razali sering dilihat bercakap seorang diri seperti sedang bercakap dengan isterinya. Ia membasuh baju-baju isterinya serta menyediakan makanan untuk isteri kesayanganya. Saban hari ia memujuk isterinya supaya bercakap dengannya dan ingin tahu apakah isterinya merajuk kepadanya.

Keadaan kurang siuman Razali akhirnya menjadi bahan sindiran orang kampung. Razali sering diperbodohkan dan dipermain-mainkan. Dari hari kesehari, keadaan hidup Razali menjadi semakin tidak terurus.

Beberapa bulan kemudian, lagu ciptaan Razali mendapat sambutan yang sungguh luar biasa. Namun tidak siapa tahu lagu tersebut adalah ciptaannya kerana pencipta lagu tersebut menggunakan nama samaran “Dewi”. Di rumah Razali walaupun mempunyai radio dan TV namun ia tidak pernah memasangnya semenjak kematian “Dewi”.

Tidak berapa jauh dari rumah Razali, terdapat rumah Pak Mail dan isterinya Che Pah yang mempunyai seorang anak dara yang sungguh jelita bernama Melati. Melati sering menjadi perhatian pemuda kampung yang tidak putus-putus menyatakan hasrat mahu menyuting Melati. Namun kesemuanya ditolak oleh Melati yang menyatakan bahawa ia masih belum mahu berumahtangga. Farid seorang pemuda kampung yang menjadi peraih ikan dianggap sebagai pemuda yang paling berjaya dan bergaya. Ia juga menyimpan hasrat mahu memperisterikan Melati. Lantaran itu ia sering mengumpan Pak Mail dan Che Pah dengan wang ringgit.

Pada suatu pagi, Melati mandi dibelakang rumah di dalam bilik air yang terletak diluar rumah. Sambil mandi Melati menyanyikan sebuah yang sedang popular di radio. Dikala itu juga Razali melintasi kawasan rumah tersebut. Ia tergamam mendengar seperti suara Dewi sednag menyanyikan lagu yang ia cipta untuk isterinya.

Dalam kotak fikiran Razali, suara itu adalah suara isterinya. Ia lantas membuka pintu bilik air dan masuk. Melati lantas menjerit dan kebetulan Farid datang untuk berjumpa Pak Mail. Farid bersama kawan-kawannya lantas membelasah Razali yang dituduh cuba mencabul kehormatan Melati.

Kerana mengenangkan Razali memang tidak siuman, orang kampung mengambil keputusan merantai Razali dirumahnya sendiri. Namun Pak Mail dan Che Pah masih berperikemanusiaan. Setiap hari ia memberi bekalan makanan kepada Razali. Walau bagaimana pun, Razali tidak mahu menjamahnya.

Che Pah menyatakan simpatinya akan nasib yang menimpa Razali kepada Melati. Melati merasa bersalah. Ia mengambil keputusan untuk melihat sendiri keadaan Razali sambil membawa bekal makanan.

Pada pandangan Razali, kehadiran Melati adalah kehadiran isterinya. Razali mulai mejamah makanan yang disuapkan oleh Melati. Sedikit demi sedikat keadaan Razali semakin pulih. Melati telah membersihkan Razali dengan mencukur dan memberi Razali baju bersih. Perasaan belas kasihan Melati lama-lama menjadi sayang.

Sesekali Razali menyuruh Melati menyanyikan lagu yang sering ia nyanyikan. Didalam rumah Razali terdapt selonggok surat yang masih belum dibuka. Melati merasa hairan kerana kebayakan suar tersebuat datangnya dari syarikat rakaman. Namun Melati tidak membuka surat tersebut.

Che Pah mengamuk apabila Melati sering menceritakan tentang Razali. Che Pah mahu Melati mengahwini Farid. Namun Melati menolak. Tanpa pengetahun Pak Mail, sebenarnya Che Pah banyak meminjam wang daripada Farid untuk membeli barang kemas dan beberapa barang lain. Che Pah takut jika Farid tidak menjadi menantunya, ia terpaksa membayar hutang yang banyak kepada Farid.

Kesihatan Razali semakin beransur pulih semenjah kehadirian Melati. Namun Razali kecewa kerana Melati(yang di sangka isterinya) sering kerumah Che Pah hingga tidak pulang di waktu malam. Razali menjadi berang dengan sikap Melati yang mengabaikan rumahtangga.

Perasaan Razali semakin berang apabila Che Pah sering memerahi “isterinya” dan menyebabkan Razali mengamuk. Kerana kuatir sesuatu akan berlaku kepada Melati, Che Pah memaksa Melati menerima pinangan Farid sebagai alasan demi menjaga keselamatan mereka semua. Namun Melati menolak keras desakan orang tuanya.

Pada suatu malam Melati kerumah Razali dengan harapan agar Razali dapat menerima bahawa isteri sebenarnya telah tiada. Namun kehadirian Melati ke rumah Razali telah diserbu oleh orang kampung yang mengatakan bahawa Melati menjalani hubungan sulit dengan Razali. Ketua kampung mendesak supaya mereka berkahwin.

Disebabkan peristiwa itu, Farid menjadi berang dan memaksa Che Pah membayar segala hutang piutangnya dengan segera.

Disaat kritikal itu Razali terdengar temubual penyanyi “lagu untuk dewi” menceritakan bagai mana seorang gadis bernama Dewi telah memberikan lagu itu kepadanya sebelum ia meninggal dunia. Setelah mendengar lagu itu di radio barulah Razali menyedari bahawa isterinya telah tiada.

Razali membuka semua surat yang di kirim dan mendapati terdapat banyak wang royalty di dalam sampul surat tersebut. Ia kemudian menemui Che Pah dan membantunya menyelesaikan segala hutangnya kepada Farid dan berhasrat untuk mengahwini Melati.

2 comments:

Anonymous said...

Saya rasa amat berbangga dapat menerbitkan telemovie ini dibawah syarikat Jawat Pelangi di Sabah, dgn latar belakang kampung Gayang 25 km Dari Kk. My best movie yg terlepas anugerah tele terbaik, namun kerap kali diulang tayangan oleh RTM. Salam Dari Datuk Onn Ariffin

Anonymous said...

Thank you Adzai and Sdr arwah Martias.